"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bağış ve Yardım kampanyalarında dolandırıcılığı önlemek adına dikkat edilmesi gerekenler

Yaşamış olduğumuz elim felaketin ardından toplumca büyük bir duyarlılıkla ve seferberlikle resmi olan olmayan birçok kanala bağışlar yaparak bir nebze de olsa kolay kolay dinmeyecek acıların hafiflemesine destek olmaya çalışıyoruz.

Dijital dünyanın gölgesinde artık bağışların yöntem ve biçimleride büyük ölçüde değişti.

Önceleri sadece en bilinen ve kolay olarak adlandırılan yöntem olan “SMS ile bağış” artık ek olarak farklı ödeme yöntemleri ile bağışların daha hızlı ve yüksek tutarlı akması için farklı alternatifler ortaya koymuştur.

QR kodu taratark bağış yap, linke tıklarayak bağış yap, hesap bilgilerini gierek bağış yap vb. bir çok yöntem “SMS ile bağış” (AFAD, IHH, KIZILAY vb. STK lardan gelen mesajlar) belkide oltalama ve kötü niyetli kişilerin bu alana girmesine engel olabiliyor ve saedce hat operatörü üzerinden faturaya yansıtılan ve adeti, gönderim sıklığı, tutarı kontrol edilebilen bir yöntemdi.

Her alanda dijitalleşen ödemelerin “Bağış, yardım” adı altında da dijitalleştiğini düşündüğümüz de yapının tamamen internete yani dipsiz ve güvensiz bir kuyuya taşındığını düşündüğümüzde kart bilgilerimizin ve hesap bilgilerimizin paylaşımında dikkat etmemiz gereken bazı hususları genel anlamda bilinmesi gereken ve ödeme sistemleri dünyasının içerisindeki birisi olarak bazı kişisel önerilerimle buradan yazmak isterim.

İnsanların telaşla, acil destek ruh hali ve hiperempati kendilerinide sürecin ve afetin çözüm noktasında “benimde çorbada bir tuzum olsun” yaklaşımı ile kontrolsüz ve dikkatsizliğinden faydalanmak isteyen bir çok insafsız kötü niyetli kişiler devreye malesef yine girmektedir.

Bu nedenle lütfen dikkat edelim:

Phishing (Oltalama) nedir?

Phishing, dolandırıcılar tarafından rastgele kullanıcı hesaplarına e-posta gönderilerek yapılan çevrimiçi saldırı türüdür.

Phishing (Oltalama) saldırısının amacı nedir?

Phishing ile amaçlanan; bir kişinin kullanıcı adı/parolası, internet bankacılığı şifresi, hesap numarası, kredi kartı bilgisi gibi bilgilerine erişmektir.

-Bağış ve yardımlar için devlet tarafından onay alınmış kurum ve kuruluşlar öncelikli olarak tercih edilmelidir.

-Mümkün olduğunda web aramalarınızı arma motoru(Google, Yandex) yerine direct olarak tarayıcının URL kısmına ilgili bağış sitesinin adresini tamamen yazın.




-Eğer arama motoru üzerinden arama yapacaksanız Arama sonucunda “Reklam” olamayan sonuca tıkalyın



-Internet üzerinden yapılan bağışlarda ilgili kurumun logo, isim gibi bilgileri çok kolay bir şekilde değiştirilerek ona benzer sahte web siteleri kolayca yapılabilir hatta bire bir aynısı yapılarak adres bilgisi benzer hale getirilebilir. www.afadd, www. kizily(dpğruları afad, kizilay)

Sahte form site


-Devlet tarafından onaylanmış kurumların domain adresi org.tr ile biter

-Bağış yaptığımız linkin kesinlikle HTTPS ile başladığına dikkat edin.

-Devlet tarafından onaylanmış sitelerdeki(yukarıdaki kontrolleri göz önüne alarak) paylaşılan IBAN ve hesap numarası ödemelerinde ilgili site üzerinden hesap bilgilerinizi girerek ödeme yapmayınız. Bu bilgileri alıp mobil internet bankacılığı ve ya ilgili bankanın web internet bankacılığından ödeme yapınız.(Bu maddeler saymakla bitmez bu akışda da yine ilgili banka web sitesinin oltalama site olmadığından emin olunuz, çünkü saldırganlar çok disiplinli bir şekilde her kanala girebilirler)

-En sık kullandığınız ve daha önce defalarca alışveriş yaptığınız bilinen alışveriş, market web uygulama/ sitelerini tercih edin.(Bu sitelerde çeşitli bağış kartları vs, düzenlemeye başladığı için bu maddeyi yazdım)

-Kredi kartı veya banka kartı ile yapacağınız bağış ve yardımlarda muhakkak sanal kartlarınızı veya ön ödemeli kartlarınızı kullanınız, bu kartların limitlerini belirleyiniz.


Görsel örnek amaçlıdır, sanal kartlar fiziki kart değildir.

-Bağışlarınızı mümkünse(kurum ve kuruluş seçenek sunuyorsa) 3D secure olarak yapın



-Kartla yapılan ödemelerde artık bazı bankalar “Dinamil CVV” üretmeye başladı bu yöntemle üretilecek dinamik CVV/ tek seferlik CVV nin olduğu yöntemlerle Sanal kart veya CVV üretme yöntemlerini kullanın

-Internet bankacılığı veya e-para lisansı almış ve bilinen kurumların mobil uygulamaları üzerinden yapılan bağışlarda statik olarak ilgili kurumların hesap bilgileri değiştirilemeden tutulmaktadır. Bu yöntemleri de kullanarak bağış yapabilirsiniz.

-E-mail ile aldığınız her linke tıklamayınız ve gelen mail kaynağının kurum adresinden olduğundan emin olunuz.

-Hiçbir şekidle internet erişiminiz yoksa SMS ile bağış seçeneği ile devam ediniz.

Bunlar şuan aklıma gelenler destek vermek isteyenlerin yorumlarını alabilirim.

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Don`t copy text!