Sanal POS Ödeme sistemleri dünyasında kart ile yapılan tüm işlemlerde yer alan iki ana oyuncu bulunmaktadır. Bu oyunculardan birisi kart bankası(Card issuer), diğeri ise POS bankası(Acquirer Bank) olan ödemenin geçtiği bankadır.
Bu iki oyuncu arasındaki bağlantıyı sağlayan ise Visa, MasterCard, American Express gibi Ödeme ağlarıdır.
Bir Sanal POS entegrasyonunda firmalar doğrudan Ödeme ağlarıyla(Visa/Master) entegre olmazlar.
Burada temel olarak iki seçenek vardır;
1-Doğrudan bankaların Sanal POS sistemlerine entegre olma,
2-Bankalarla Ödeme sistemi entegrasyonunu sağlayan tek bir gatewaye entegre olma.
Sanal POS sistemlerinde bankaların birbirleriyle veya Ödeme ağları ile sağlaması gereken belirli protokol ve kurallar bulunmaktadır. PCI-DSS, Visa/Master sertifikasyonları, çeşitlli Güvenlik taramaları sonuçları ve daha bir çoğunun yani sıra; bir kart ödemesinde kart sahibinin aksiyonu ile başlayan ve merchantın entegrasyonu ile devam eden süreçte, ilgili isteğe cevap verecek ve tamamlanmasını sağlayacak olan üç tarafın, belirli bir süre içerisinde olumlu veya olumsuz cevap vermesi beklenir.

Sanal POS sistemlerinde bu süre banka, gateway veya Ödeme ağına göre değişmekle birlikte merchanta 60 veya 90 sn(çeşitli konfigürasyonlarla bu süre değiştirilebilir) içerisinde dönülmesi gerekir.
Ayarlanması süre içerisinde dönüş yapılmadığı durumda Acquirer Bank kendisini tetikleyen sisteme “Zaman aşımı, Bankalar arası mesajlaşma problemi, Ödeme ağı hatası vb.…” yönelik bir dönüş yapar.

“responseCode”/”Approvedcode”/”returncode”: “00” olmadığı tüm durumlar başarısız ve banka entegrasyonlarına bağlı olarak TO,91,99,96 gibi hata kodları time out durumuna işaret edebilmektedir.(Detaylı bilgiye Sanal POS entegrasyon sağlayıcınızın teknik dökümanlarından alabilirsiniz.)
Time out nedenleri?
-Kart bankasının sistemi planlı veya plansız bir şekilde ayakta olmayabilir.
-Sanal POS bankasının sistemi planlı veya plansız bir şekilde ayakta olmayabilir.
-3D secure ödemelerde 3D secure ACS sistemi planlı veya plansız bir şekilde ayakta olmayabilir.
-Visa/Master/American Express gibi Ödeme ağları planlı veya plansız bir şekilde ayakta olmayabilir.
Time out durumlarında ise en can sıkıcı iki önemli nokta
-Satıcı ve alıcının ödemeyi alamaması ve hizmetin sağlanamamış olması.
-Belkide daha önemlisi işlemi tetikleyen kart sahibinin time out cevabı almasına rağmen kartından tutarın çekilmesi.
Zaman zaman yaşanan time out sorunlarında ne yazikki ikinci madde de ortaya çıkabilmektedir. Bu tip durumlar için gateway sistemlerinin otomatik-iptal gibi senaryoları olsada bazı durumlarda otomatik-iptal senaryolarıda time out alabilmektedir.(Tamamen sistemsel sorunlardan kaynaklı)
Entegrasyon noktası ne kadar çoğalırsa;
Merchant>Ödeme servis sağlayıcı uygulama>Sanal POS Banka entegrasyonu>Visa/Master>kart bankası ……
Bu tip durumların olma olasılığınada o derece hazırlıklı olunmalıdır. Bankalar ve Sanal POS servis sağlayıcıları uygulamalarını bu yönde etkin olarak geliştirmyi hedeflemişlerdir
Sanal POS entegrasyonuna sahip merchantların ilgili Sanal POS entegrasyon sistemine time out durumlarındaki ekstra entegrasyon noktalarını kesinlikle sormalı, callback, notification, querytransaction, queryorder gibi servislere entegre olarak, özellikle time out durumları için işlemlerin durumlarını sorgulamalı/ almalıdır.
Kart sahibi olan son kullanıcı, banka entegrasyonunu değil, merchantın(web sitenin) dönüş ve aksiyonlarını tanıyacaktır