"Enter"a basıp içeriğe geçin

Temassız Ödeme nedir? Nasıl Çalışır?

Temassız ödeme terimi, kart sahiplerinin, radyo frekansı tanımlama (RFID) teknolojisi ve yakın alan iletişimi (NFC) kullanarak, temassız ödeme özelliğine sahip kart veya akıllı telefonlarındaki çeşitli banka yada özel aplikasyonları(Digital Wallet) ile ürün veya hizmet satın almaları için güvenli bir yöntemi ifade eder. Bu ödeme yöntemi, temassız ödeme teknolojisi ile donatılmış bir POS terminaline, akıllı bir cihazın(Akıllı telefon, Tablet vb.) NFC özelliğine sahip başka bir cihaza dokunarak çalışır. Temassız ödeme, bazı bankalar ve perakendeciler tarafından dokun ve git veya dokun olarak da adlandırılır.

Temassız Ödeme Nasıl Çalışır?

Temassız ödeme, kart sahiplerinin, debit(maaş/hesap) kartlarını veya kredi kartlarını RFID teknolojisine sahip (çipli kartlar olarak da bilinir) veya akıllı telefonlarındaki çeşitli banka yada özel aplikasyonları(Digital Wallet) kullanarak, kişisel kimlik numarası (PIN) girmeye mal ve hizmetler için ödeme yapmalarına olanak tanır. Bu işlemin yapılabileceği cihazlarda temassız ödemeyi kabul eden wi-fi logosuna benzeyen ve temassız teknolojiyi tanımlayan özel bir sembolün bulunması gerekir, üstelik bu sembol işlemin yapılacağı kartlarda da olmalıdır.

Üye işyeri sisteminde bulunan ve temassız ödemeye aracılık edecek olan cihaz üstündeki “temassız ödeme” sembolüne, kart sahibi tarafından fiziki olarak yaklaştırılan kart, içerisindeki çip aracılığıyla bankaya bilgileri elektronik olarak iletilir. Bu elektronik iletişimde çip ile ilişkilendirilen kart bilgileri ve müşteri bilgileri ile birlikte ödemeye aracılık aden cihazın belirlemiş olduğu işlem tutarı üzerinden ödeme isteği gerçekleşecektir. Sistem ödemeyi kabul ettiğinde, müşteriye bir “bip” sesi, yeşil ışık veya onay işareti ile sinyal verir. Onay alındıktan sonra işlem tamamlanır.


Toplumların teknolojiye olan bilgi ve ilgileriyle birlikte temassız ödeme dünyası geniş kapsamlı bir dünyaya doğrul evrilmektedir. Günümüzde “temassız ödeme” denilince akla ilk gelen POS cihazı üzerinden yapılan ve kartı kasiyere/  satıcıya vermeden gerçekleşen  bir ödeme tipi olarak gözükse de, yukarıda birkaç yerde “Digital Wallet” olarak adlandırdığım yöntem de hızla büyümeye devam etmektedir.

Kablosuz teknolojideki artış ve akıllı cihazların popülerliği ile kart sahipleri, temassız sistemi kullanarak ödeme yapmak için kredi kartlarını bir cihaza (akıllı telefon, akıllı saat vb.) bağlayabilirler. Bu, tüketicilerin bir akıllı telefona veya Apple Watch’a dokunarak alışveriş yapmak için kredi ve banka kartı bilgilerini güvenli bir şekilde saklamasına olanak tanıyan pazarda hızla büyüyen ve yaygınlaşan Dijital Cüzdan ve bankaların kendi wallet uygulamaya da “….. Pay” diye adlandırdığı çözümler  gibi kartın tamamen fiziki olarak yanımızda olmasına gerek duyulmayan bir dünyaya doğru gidilmektedir.


————————————–
Burada bir anti parantez açarak sizleri biraz daha meraklandırmak ve ileride kaleme alacağım başka bir konuya  kısaca deyinmek isterim.
Akıllı telefonların fiziki cüzdanın yerini alma durumuna ek olarak, artık yaygın bir şekilde POS cihazlarının yerini almaya başladığı bir teknolojiye doğru diyoruz. Şirketlerin çözümlerine göre adlandırılan bu yeni çözüme, SoftPOS, MobilePOS, PhonePOS gibi isimler verebiliriz.

——————————————
Temassız kart dünyasına geri dönersek, çoğu durumlarda kart dolandırıcılığının yada hırsızlığının önünü açan bir kullanım şekli olduğu için bu özellik kart sahibinin isteği ile bankası tarafından kapatılabilir.

Temassız ödeme için kart limitleri ülkelere ve bankalara göre değişiklik gösterirken, belli bir tutarın üstüne çıkıldığında kart sahibinden fiziksel olarak kartın şifresini girmesi istenebilir.

Ayrıca POS Cihazını yada ödemeye aracılık eden temassız sistemi sağlayan alt yapıcı yada bankalar anlık, günlük, aylık gibi temassız ödeme limitleri ile üye işyerlerini sınırlayabilirler. Sonuç olarak kart sahiplerinin ve üye işyerlerini hizmeti verme ve alma sürecini hızlandırmak ve temassız desteklemek olsa da, kötü niyetli kullanımlarda kesinlikle göz önünde tutulmalıdır.

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Don`t copy text!